gazduire web

Ads

blog generalist

miercuri, 23 martie 2022

Război în Ucraina. Forțele ucrainene au intrat în ofensivă la NV și Vest de Kiev, precum și pe frontul de sud, dinspre Nicolaev și Herson. Pentagonul confirmă aceste mișcări, dar nu este clar cât de ample sunt ele.

Este greu de determinat dacă este vorba de mici contraatacuri menite să oprească ofensiva rușilor, sau forțele ucrainene chiar intenționează contraofensive majore, care ar urmări recucerirea teritoriilor ocupate de ruși anterior. Cel puțin pentru frontul de sud, Pentagonul pare a confirma că este vorba de o contraofensivă.

Este posibil ca acțiunile forțelor ucrainene să fie date publicității cu o întârziere de una sau două zile, pentru a nu afecta succesul operațiunilor. Până în acest moment există informații despre trei atacuri ucrainene, pe toate cele trei fronturi existente, dar detaliile despre amploarea operațiunilor lipsesc.

Astfel, se știe cu certitudine că forțele ucrainene au atacat pozițiile ruse de la NV și V de Kiev, reușind securizarea a două dintre orășelele de lângă capitală. Nu este clar dacă aceste acțiuni au vizat îndepărtarea rușilor din poziții în care puteau bombarda Kievul, sau este vorba de o ofensivă mai amplă menită să împingă spre nord grosul forțelor (destul de consistente) masate de ruși acolo încă de la începutul conflictului.

Miercuri dimineață sunt raportate lupte la Irpin, NV de Kiev, între cele două puncte ale ofensivei ucrainene de ieri.

Pe frontul de est, au existat informații privind un contraatac la Izium încă din weekend, dar această mișcare pare mai degrabă una menită să oprească încercuirea forțelor ucrainene care luptă în Donbas.

Izium este un orășel cheie de la sud-est de Harkov, pe care rușii au pretins că l-au cucerit săptămâna trecută, și care ar permite conectarea forțelor ruse de la Harkov cu cele din Donbas. Un înalt oficial militar american a confirmat pentru ABC News această ofensivă, fără a detalia însă amploarea sau scopul ei.

Însă Pentagonul a confirmat ofensiva din sud. Fără a da nici el foarte multe detalii, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, a declarat la CNN că “ucrainenii îi împing pe ruși din locurile cucerite, în special dinspre Nicolaev”.

Analiza ISW arată că forțele ruse și-au propus probabil o fază în care vor executa în special bombardamente, din cauza eșecului campaniei inițiale care a avut drept scop încercuirea și ocuparea Kievul și altor orașe importante. În ultimele 24 de ore ele nu au efectuat nicio operațiune ofensivă, cu excepția celei de la Mariupol și câtorva acțiuni limitate în regiunile Donețk și Luhansk.

Analiza detaliată a ISW, pentru ultimele 24 de ore



Sursa stire biziday.ro - Stiri verificate

stiri verificate

Vezi stirea https://is.gd/OpWftp

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mxhost
tractari auto