gazduire web

Ads

blog generalist

sâmbătă, 2 aprilie 2022

Actualitate: Analiză: Decizia Rusiei de a opri exporturile de gaze naturale către Europa va cauza pierderi mari pentru ambele părți. Rusia riscă să piardă o mare parte din venituri până să-și găsească o altă piață țintă, iar Europa să rămână fără gaze pentru iarna viitoare.

Rusia a exportat anul trecut aproximativ 155 de miliarde de metri cubi de gaz clienților europeni, adică mai mult de o treime din cantitatea totală de gaz achiziționată de Europa. Fără combustibilul rusesc, UE ar trebui să cumpere mai mult gaz de pe piața spot, unde prețurile sunt deja cu aproximativ 500% mai mari în comparație cu anul trecut. O astfel de situație s-ar dovedi dezastruoasă pentru Europa, întrucât întreprinderile și gospodăriile locale sunt deja grav afectate de prețurile record la energie.

În acest scenariu, țările europene vor fi nevoite să concureze cu Asia pentru a obține gaz natural lichefiat suplimentar din Qatar sau Statele Unite și chair să pornească o întrecere între ele pentru a se aproviziona prin conducte alternative din țări precum Norvegia și Algeria. Exportatorii de gaze naturale din SUA au devenit deja marii câștigători ai crizei de aprovizionare din Europei, în timp ce Norvegia a beneficiat și ea.

O întrerupere a fluxului de gaze naturale rusești către Europa reprezintă un mare risc. Europa are mai multe opțiuni de aprovizionare pe căi alternative și, cu cererea sezonieră scăzută pentru lunile următoare, nu riscă să rămână fără provizii în acest an“, a declarat Norbert Rücker de la banca privată Julius Baer. Cu toate acestea, a adăugat acesta, riscul va crește în lunile de iarnă, când cererea de gaz de obicei crește.

Kateryna Filippenko, analist principal al grupului de consultanță în domeniul energiei Wood Mackenzie, a precizat că gazul din stocurile europene ar putea fi suficient pentru această primăvară și vară, fără reducerea cererii, dar Europa ar putea risca să intre în iarna viitoare cu doar aproximativ 10% din cantitatea de gaz necesară, în cazul în care nu vor fi luate unele măsuri de conservare până atunci.

Pe de altă parte, situația nu este nici în Rusia una foarte bună. Aceasta se confruntă cu pierderea unui flux important de venituri pentru finanțările sale interne. Pentru Rusia, decizia de a restricționa aprovizionarea ar fi ca și cum s-ar împușca în picior, au spus analiștii de la SEB Research.

Înainte de invazie, Banca Centrală Rusă a solicitat ca 80% din banii utilizați pentru plata gazului să fie convertiți în ruble. Acum totul va trebui schimbat în moneda rusă. “Mișcarea va deconecta Rusia de la o sursă vitală de schimb valutar, într-un moment în care sancțiunile Occidentului au restricționat deja masiv accesul Băncii Centrale Ruse la rezervele sale valutare”, declară analiștii de la Fitch Solutions.

Cumpărătorii europeni au spus în mod repetat că această decizie de a nu mai accepta plata în euro pentru gazul rusesc constituie o încălcare a contractelor de vânzare-cumpărare. Gazprom riscă să fie implicată în procese de arbitraj în urma cărora ar putea fi obligată să plătească amenzi mari.

Președintele Camerei Superioare a Parlamentului Rusiei, Valentina Matviyenko, a declarat că Moscova își va muta piața țintă către Asia, în cazul în care exporturile de gaze naturale în Europa nu vor mai fi o opțiune. Cu toate acestea, scrie Reuters, nu există o conductă care să permită Rusiei să distribuie către Asia gazul livrat acum în Europa. Există însă o conductă către China, dar aceasta trimite gaz din alte zăcăminte, care nu alimentează în prezent Europa. Nu există nicio conexiune care să poată redirecționa aceste fluxuri.

Chiar și în apogeul Războiului Rece, Moscova nu a oprit niciodată aprovizionarea cu gaz a Europei. Cu toate acestea, joi, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care le ordona cumpărătorilor străini să plătească, începând cu luna aprilie, în ruble pentru gazul rusesc. Capitalele europene au respins ultimatumul Moscovei.

Analiza completă pe Reuters



Sursa stire biziday.ro - Stiri verificate

stiri verificate

Vezi stirea https://is.gd/ZILI2b

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mxhost
tractari auto