gazduire web

Ads

blog generalist

duminică, 20 martie 2022

Război în Ucraina. Acumularea de forțe spre Krivoi Rog (orașul natal al lui Zelenski) sugerează că acesta este următoarea țintă. La Kiev, Armata Rusă a construit tranșee, pentru un război pozițional de durată.

Institute for the Study of War (ISW) a analizat fotografiile făcute de satelitul Maxar în jurul Kievului (acum doua zile) și a constatat că forțele ruse de aici au săpat tranșee și au construit poziții defensive pentru artileria grea, ceea ce sugerează un război pozițional de durată, mai degrabă decât reluarea unei ofensive asupra orașului.

Satellite image

Rușii au probleme cu aprovizonarea prin Belarus, după ce toate legăturile feroviare dintre această țară și Ucraina au fost întrerupte, ofensiva fiind în impas și la Cernihiv, Sumî și Harkov.

“Forțele ucrainene au oprit campania inițială a Rusiei, în acest război. Acea campanie a avut ca scop desfășurarea de operațiuni aeriene și mecanizate pentru a ocupa Kiev, Harkov, Odesa și alte orașe ucrainene majore, pentru a forța schimbarea guvernului în Ucraina. Forțele ruse continuă să facă progrese limitate în unele părți ale frontului, dar este foarte puțin probabil să-și poată atinge obiectivele în acest fel. O decizie solidă din punct de vedere al doctrinei militare în această situație ar fi încheierea acestei campanii, acceptarea unei pauze operaționale mai îndelungate, proiectarea planului pentru o nouă campanie, acumularea de întăriri pentru noua campanie și lansarea acesteia atunci când resursele militare și alte condiții sunt îndeplinite. Armata rusă nu a adoptat încă această abordare. În schimb, continuă să alimenteze cu întăriri limitate fronturile într-un efort continuu de a menține campania actuală în viață. Evaluăm că acel efort va eșua”, se arată în analiza transmisă de ISW sâmbătă noaptea.

ISW mai observă că impasul campaniei ruse în Ucraina nu va duce la limitarea vărsării de sânge, din contră, bombardamentele vor continua, fără ca una din părți să poată întreprinde acțiuni decisive.

“Impasul va fi probabil foarte violent și sângeros, mai ales dacă se prelungește. Războiul pozițional nu este nici armistițiu nici încetare a focului. Este o situație de război în care fiecare parte desfășoară operațiuni ofensive care nu modifică fundamental situația generală. Aceste operațiuni pot provoca victime enorme. Bătăliile din Primul Război Mondial de pe Somme, de la Verdun sau Passchendaele (Ypres, Belgia) au fost toate purtate în condiții de război pozițional și nu au scos frontul din impas. Dacă războiul din Ucraina va intra într-o astfel de fază, forțele ruse vor continua să bombardeze orașele ucrainene, devastându-le și ucigând civili, chiar dacă forțele ucrainene întreprind propriile contraatacuri și reușesc să aducă pierderi invadatorilor ruși. Rușii ar putea spera să spargă rezistența și voința ucrainenilor de a continua lupta în astfel de circumstanțe, demonstrând incapacitatea Kievului de a expulza forțele ruse de pe teritoriul său, chiar dacă rușii nu sunt în măsură să cucerească orașele Ucrainei. Rezistența Ucrainei în campania inițială a Rusiei ar putea, prin urmare, să stabilească condițiile pentru o prelungire devastatoare a conflictului și o nouă perioadă periculoasă care testează hotărârea Ucrainei și a Occidentului. Continuarea și extinderea sprijinului occidental pentru Ucraina va fi vitală pentru depășirea acestei noi faze a războiului.”

ISW mai arată că utilizarea de către Rusia a rachetelor hipersonice Kinjal, un sistem scump, de ultimă generație, pentru a lovi un depozit de muniții a fost făcută ca demonstrație a intenției și a capacității de a escalada conflictul, mai degrabă decât pentru atingerea unui obiectiv militar concret. Kinjal este o rachetă cu dublă utilizare, care poate transporta și încărcătură nucleară, dar cea folosită în Ucraina a avut o încărcătură convențională de mare putere. Utilizarea acesteia semnalează disponibilitatea Moscovei de a lua în considerare utilizarea armelor nucleare tactice (cu încărcătură redusă), în plus față de demonstrarea capacității rachetelor sale hipersonice”, se mai arată în analiza ISW.

Situația fronturilor, duminică, 20 martie.

Frontul de Nord. Forțele ruse sunt în poziții defensive la vest și nord-vest de Kiev. Imaginile din satelit arată vehicule blindate rusești îngropate în adăposturi defensive lângă Aerodromul Antonov. Obuzierele rusești de 152 de milimetri au o rază de acțiune maximă de aproape 25 de kilometri, ceea ce înseamnă că o parte din ele pot lovi centrul Kievului. Suburbia Brovary, de pe malul estic al Niprului se află în această rază de acțiune, fapt care poate explica încercările repetate ale rușilor de a-și asigura pozițiile în acea locație. Niciun avans la Cernihiv și Sumî.

Frontul de Est. Forțele ruse nu s-au angajat în activități notabile nici în jurul orașului Harkiv, pe 19 martie. Statul Major ucrainean a raportat pe 18 martie că rușii primesc întăriri în apropierea orașului, dar presează spre Izium ceea ce sugerează că pregătesc o nouă ofensivă de la Harkov spre vest către Kiev și spre centrul Ucrainei. În jurul Luhansk, forțele ruse au  reușit să securizeze zone în periferia de vest și de nord-vest a orașului Severodonețk, pe care încearcă să-l încercuiască.

La Mariupol, se duc bătălii pentru fiecare bloc, rușii nereușind ieri să facă progrese. Sunt bombardate ținte civile, atât cu rachete și artilerie, cât și cu tancurile, așa cum arată imaginile de mai jos.

Urban warfare continues in Mariupol-Ukraine’s last foothold on the shores of Azov Sea. The footage reportedly shows a DPR(Donetsk People’s Republic) tank firing against unknown targets, likely in high-rise apartment blocks. pic.twitter.com/1jKroLg7MC

— RIC (@rhoint_en) March 19, 2022

ISW consideră că rezistența orașului Mariupol decimează forțele ruse, făcând din ce în ce mai puțin probabil ca, după cucerirea orașului acestea să mai poată muta suficientă putere de luptă spre vest, spre Zaporijie și Nipru.

Frontul de Sud. Forțele ruse par să se concentreze spre Krivoi Rog, probabil pentru a-l încercui, pentru a putea apoi avansa spre Zaporijie și Nipru. Potrivit autorităților ucrainene, s-a încercat un desant aerian direct pe aeroportul orașului, dar avionul cu trupe ruse nu a reușit să aterizeze. Ulterior, mai multe coloane blindate, formate din câte 10-20 de vehicule fiecare, au format o linie de front extinsă pe care o întăresc.

Orașul natal al lui Zelenski, Krivoi Rog are peste 600 de mii de locuitori, este puternic fortificat, iar forțele ruse disponibile sunt mai puține decât cele concentrate la Mariupol, un oraș mult mai mic. ISW apreciază că înaintarea Rusiei pe această axă (Krivoi Rog – Zaporojie – Nipru) este probabil să se blocheze, așa cum s-a întâmplat în cazul tuturor orașelor mari.

Forțele ruse par să fi abandonat pentru moment eforturile de a traversa Bugul de Sud și de a stabili o linie de comunicație terestră spre Odesa. Statul Major ucrainean raportează că trupele ruse de lângă Nicolaev s-au concentrat pe stabilirea sistemelor logistice, dar nu au efectuat operațiuni ofensive majore pe 19 martie.

Analiza integrală ISW



Sursa stire biziday.ro - Stiri verificate

stiri verificate

Vezi stirea https://is.gd/wzgqhr

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mxhost
tractari auto