gazduire web

Ads

blog generalist

sâmbătă, 26 martie 2022

Forțele ruse nu au efectutat nicio operațiune ofensivă, pe niciunul dintre fronturi (nici chiar în Donbas) în ultimele 24 de ore. Armata Ucraineană a continuat ofensiva pe toate cele trei fronturi, raportând cuceriri șimitate în suburbii ale Kievului, lângă Harkov și Herson.

Frontul de Nord. Contraatacurile ucrainene la nord-vest de Kiev au înregistrat securizat teren în Irpin, după lupte la Hostomel, Makariv și Irpin. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse de la nord-vest de Kiev s-au limitat la bombardarea pozițiilor ucrainene. Potrivit aceleași surse, rușii au stabilit o tabără în regiunea Cernobîl. La est de Kiev, ucrainenii au recucerit Luk’yanivka (40 km est de Brovary) și alte câteva orașe mici, iar presa ucraineană a raportat că rușii au fost împinși spre est 25 de kilometri și sunt în defensivă.

Frontul de Est. Situația militară din nord-estul Ucrainei nu s-a schimbat în ultimele 24 de ore. Forțele ruse au continuat să bombardeze Harkov, dar nu au efectuat niciun atac la sol în ultimele 24 de ore. Sunt raportate două ofensive ale Armatei Ucrainene la est de oraș. În ciuda anunțului că se va concentra pe regiunea Donbas, forțele ruse și-au întrerupt operațiunile la sol în regiunile Donețk și Luhansk în ultimele 24 de ore, probabil pentru regrupare, însă un oficial de la Pentagon a informat că este posibil ca rușii să fi avansat circa 10 Km de la Izium, într-o încercare de încercuire a forțelor ucrainene din Donbas. La Mariupol, forțele cecene care luptă alături de Armata Rusă susțin că acum controlează tot estul orașului. Un oficial de la Pentagon a declarat că nava rusească distrusă de ucraineni la Berdeansk zilele trecute ar fi trebuit să aducă trupe și blindate care să ajute la cucerirea Mariupolului.

Frontul de Sud. Informațiile privind o ofensivă a ucrainenilor spre Herson sunt probabil întârziate, din rațiuni ce țin de secretul acestora. Ieri a fost raportată prezența Armatei Ucrainene în două zone ale Regiunii Herson, una chiar la nord de sigurul oraș mai important (280 de mii de locuitori) cucerit până acum de Armata Rusă, iar a doua dinspre Krivoi Rog spre râul Nipru. În continuare nu este clară amploarea acestor ofensive, dar pare că ucrainenii sunt pe punctul să recucerească orașul Herson, pentru a securiza malul vestic al Niprului.

Referitor la declarația Ministerului rus al Apărării privind atingerea obiectivelor primei faze și concentrarea pe Donbas, ISW apreciază că această retorică este falsă și vizează comunicarea politică internă a Rusiei. “Campania inițială a Kremlinului a avut ca scop desfășurarea de operațiuni aeriene și mecanizate pentru a ocupa Kiev, Harkov, Odesa și alte orașe ucrainene majore pentru a forța schimbarea guvernului în Ucraina. Comentariile lui Rudskoi (adjunctul Marelui Stat Major al Armatei Ruse) ar putea indica faptul că Rusia și-a redus obiectivele și ar fi acum mulțumită să controleze întreaga regiune Donețk și Luhansk, dar această interpretare este probabil inexactă. Forțele ruse de pe celelalte fronturi din Ucraina nu s-au oprit complet din încercarea de a avansa și de a ocupa mai mult teritoriu. De asemenea, atacă și distrug orașe ucrainene, desfășoară operațiuni și comit crime de război care nu sunt în concordanță cu obiectivele pe care Rudskoi susține că Rusia le urmărește.

Rusia continuă eforturile de a reconstrui puterea de luptă și de a o angaja în încercuirea și/sau atacarea Kievului, cucerirea Mariupol și altor ținte, în ciuda eșecurilor repetate și a contraatacurilor ucrainene continue. Statul Major ucrainean raportează că armata rusă construiește “unități consolidate”, probabil formate din indivizi sau mici unități extrase dintr-un număr de batalioane, brigăzi și regimente diferite, pentru a înlocui pierderile de luptă și a le desfășura pe malul de vest al Niprului, sau lângă zona de excludere a centralei  de la Cernobîl și în alte locații. 

Absența unor operațiuni ofensive rusești semnificative în cea mai mare parte a Ucrainei reflectă probabil incapacitatea armatei ruse de a genera suficientă putere de luptă pentru a ataca obiectivele, mai degrabă decât o decizie de la Moscova de a schimba obiectivele de război ale Rusiei sau de a se concentra asupra estului Ucrainei. Comentariile lui Rudskoi sunt probabil o încercare de a ascunde eșecurile Armatei Ruse pentru publicul intern și de a concentra atenția asupra singurei părți a teatrului de război în care trupele ruse fac progrese în acest moment. Occidentul nu ar trebui să citească în mod exagerat acest mesaj, încorporat oricum într-o propagandă care conține foarte puține elemente de adevăr”, arată ISW.

Surse: ISW, US Defense



Sursa stire biziday.ro - Stiri verificate

stiri verificate

Vezi stirea https://is.gd/evO2d7

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

mxhost
tractari auto