O abordare din ce in ce mai populara, educatia pozitiva sau cu blandete este cea care iti propune sa nu mai spui Nu la orice pas si care te ajuta sa creezi cel mai frumos parteneriat intre tine si copil.
Este posibil? Asa se pare. Eficienta? Unii parinti sau specialisti in parenting te asigura ca iti vei mai dori altceva odata ce ai descoperit-o si tu. Simplu de spus insa, greu de pus in practica.
Atunci cand copilasii incep sa creasca, sa umble si sa exploreze totul, avem impresia ca spunem Nu la orica pas sau la orice fraza. Si totusi, acest cuvant este unul extrem de negativ. Stim foarte bine ca este foarte important sa fixam anumite limite si ca acestia sa le respecte. In plus, acest cuvant din doua litere este primul pe care il avem in minte atunci cand vrem sa ne fie respectata autoritatea. Dar oare daca tot aude cuvantul Nu, un copil nu va simit oare ca acest cuvant Nu nu mai are putere?
Iata deci cum poti practica si tu educatia cu blandete in 8 etape
Da informatii
In loc sa raspunzi pur si simplu cu Nu, cel mai bine ar fi sa incerci sa explici de ce refuzi un anumit lucru. Cunoscand deci motivele, un copil pe de o parte, va avea impresia ca va fi respectat si de pe alta parte, vei avea mai mult noroc in a-ti intelege motivele.
Trebuie sa inbratisezi sentimentele si emotiile copilului tau
Lacrimile si maraielile unui copil ti se pot parea copilaresti, dar durerea pe care o simte un copil poate sa fie foarte adevarata. Cel mai bine ar fi deci sa ii arati ca il intelegi perfect.
Inlocuieste Nu, cu Da… atunci cand va fi posibil
In acelasi timp, inlocuieste si Daca cu Cand.
Ai nevoie de mai mult timp pentru reflexie
Adica sa ii spui copilului – lasa-ma sa ma gandesc putin. Astfel isi va da seama ca este o persoana care este importanta si respectata.
Da-i mai multe variante
De exemplu, inainte de culcare, ii poti spune poti sa te joci cinci minute sau putem citi o carte. Daca va alege, se va simti si mai important.
Trateaza copiii cu respect
Este adevarat pentru toata lumea. Atunci cand suntem tratati cu respect, suntem mai dispusi sa facem ce ni se cere.
Cautati o solutie impreuna
Ascultam ceea ce are de spus copilul, el asculta ceea ce avem noi de spus si ajungem la un consens.
Atunci cand vorbim sau negociem, trebuie sa ne exprimam mereu cu umor si sa nu ne lasam invadati de nervi si de manie.
Vezi stirea https://is.gd/k8f7ZM
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu