Cel mai mare inamic al siluetei tale este pofta de dulce sau de alimente nesanatoase, in general. Incerci sa te abtii insa este tot mai greu mai ales atunci cand vezi o prajitura care arata extrem de bine sau incepi sa te gandesti la toate acele momente in care ai mancat dulciurile tale preferate. Simti ca nicaieri nu esti in siguranta, mai ales ca in jurul tau peste tot esti expusa la diverse tentatii, rafturi pline cu dulciuri in magazine, meniurile restaurantelor pline cu poze care iti fac cu ochiul, reclame pe internet, la TV sau chiar pe strazile pe care le traversezi, etc. Incepi sa crezi ca parca totul este facut sa te saboteze si indiferent de tipul de cure de slabire pe care le-ai incerca nu au efect. Dar, de fapt, tu te sabotezi singura pentru ca dincolo de lipsa de control din spatele poftei de dulce esti tu.
Cu siguranta nu este necesar sa te inchizi in casa numai pentru a putea sa iti tii in frau toate poftele si nici nu trebuie sa recurgi la metode drastice numai pentru a scapa de aceste pofte.
Ce poti face daca apare pofta de dulce sau alimente nesanatoase?
Poftele pot fi tinute sub control destul de usor dar trebuie sa te tii de cateva metode care pot sa te ajute.
Cel mai important aspect este constientizarea cine esti tu in relatie cu acele alimente care te atrag. Iti satisfac ele o nevoie fizica sau sunt o fomra de confort emotional, un pseudo- prieten care e acolo. Gustos, care nu spune nimic, dar iti ofera, pentru cateva minune satisfactie. Opreste-te si intreba-te de fiecare data cand apare pofta de dulce sau mancare sanatoasa ce ascunde ea.
Apoi, mirosul este cel responsabil pentru alegerea alimentelor nesanatoase in detrimentul celor sanatoase, iar tentatia de a face aceasta alegere apare in primele secunde de la simtirea mirosului. Persoanele care au pofte alimentare pot suferi un dezechilibru hormonal si la nivelul creierului, iar pofta de dulce sau de fast food poate aparea din nevoia de stimulare a serotoninei. In cazul in care ai un dezechilibru al nivelului serotoninei poti incerca niste strategii precum evitarea consumului de alcool, cafea, tigari si inlocuieste obiceiurile nesanatoase cu practicarea unui sport, sa te odihnesti, sa dormi 8 ore pe noapte si sa maresti expunerea la soare. Sau, pur si simplu, poti intelege ca fericirea este alegerea ta.
De multe ori pofta de dulce sau foamea, in general, pot sa fie confundate de creier si cu necesitatea de a consuma apa. Asadar, trebuie sa te asiguri ca in timpul dietei pe care o tii sa te hidratezi foarte bine. Poti incerca si meditatia ca alternativa pentru a-ti regasi echilibrul si sa incerci sa elimini tentatiile pe care le ai.
Spala-te pe dinti, fa cateva exercitii fizice sau de respiratie, bea apa sau pur si simplu ocupa-ti mintea cu altceva.
Terapia ca mijloc de control al poftei de dulce si alte recomandari sanatoase
Chiar daca vrei sa slabesti si oricat de mult te ambitionezi sa iti controlezi poftele cel mai important lucru este sa nu duci totul pana la extrem. Exista modalitati de a te rasfata cu dulce fara a apela la zahar, dupa cum exista si alt fel de recompense decat cele alimentare.
Totodata, este important ca dieta sa fie bazata pe un plan alimentar sanatos recomandat de un nutritionist si pe baza tipului tau de organism. Dietele de slabire drastice aduc in primul rand nemultumire, frustrare si presiune pe organism.
Daca simti ca nici un fel de strategie nu te poate ajuta si simti ca ai nevoie de ajutorul cuiva pentru a te trece de aceasta perioada atunci este recomandat sa urmeziterapie cu un nutritionist. In cadrul consilierii programului Psiho-Dieta, spre exemplu, abordarea este holistica si primul scop al nutritionistului Anca Alungulesei este de a schimba relatia cu tine si apoi relatia cu mancara.
Vezi stirea https://is.gd/Y0dM1B
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu